Monday, 6 January 2014

TALAPIA MERAH MASAK SAMBAL!!!!

Assalamualaikum…lamanya  tak update  blog…hihihi…Hari ni, NANA nak kongsi resepi “IKAN TALAPIA MASAK SAMBAL”. Nie makanan peberet Mr.Papa…hehehe. Nana rasa cam biasa jer sambalnya, tp tak pulak untuk si ‘dia’…So, rajin la jugak masak bila si ‘dia’ request. Oh ya, maaf la…jenis Nana kalau masak main campak-campak jer. So, xde sukatan tertentu. Jadi, agak-agak jer la ye….ikut citarasa dan selera masing2…

BAHAN-BAHAN
-Minyak masak secukupnya
-2 ekor ikan talapia merah
-3 sudu besar lada kering (dikisar)
-2 batang serai (dikisar/dititik/diketuk)
-Sedikit hirisan halia (agak-agak lah yer)
-2 biji bawang merah
-2 biji bawang putih
-3 sudu besar sos cili (kalau nak sedap lagi…guna sos pencecah keropok lekor…memang mantop!!!!)
-2 sudu besar gula pasir (ikut suka nak manis ke tak)
-Garam secukup rasa.
-Secubit serbuk perasa (ikut suka jugak…ada orang tak nak letak ‘pak aji’ ni….)
-Air secukupnya…

CARA-CARANYA
1.      Goreng ikan talapia sehingga masak/garing (ikut selera. Ada orang tak suka garing-garing. Tos kan)
2.      Kisar/ tumbuk bawang merah+bawang putih+serai+halia+secubit garam.
3.      Panaskan minyak, tumis bahan2 yang telah dikisar/ditumbuk sehingga naik bau.
4.      Masukkan lada kering kisar dan tumis hingga pecah minyak dan tambahkan sedikit air.
5.      Kemudian, masukkan sos cili+gula+garam+serbuk perasa.
6.      Gaul sehingga sambal menjadi agak kering (Ikut suka nk kuah banyak atau sikit…)

7.      Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata/boleh curah jer sambal tadi atas ikan y telah digoreng…ok!!! Done!!!




·         BOLEH JUGA LAU NAK TAMBAH HIRISAN NENAS (LEBIH KURANG CAM SWEET  SOUR JADINYA…) HIHIHI

·         PETUA DARI MY MOM: TIME ANDA MENUMBUK/MENGISAR, TAMBAH SEDIKIT GARAM. AGAK2 DALAM 1 SUDU KECIL…. APA FUNGSINYA???? MENAMBAHKAN LAGI KEENAKKAN MASAKAN… TRY LA…

No comments:

Post a Comment