Assalamualaikum…lamanya tak
update blog…hihihi…Hari ni, NANA nak
kongsi resepi “IKAN TALAPIA MASAK SAMBAL”. Nie makanan peberet Mr.Papa…hehehe.
Nana rasa cam biasa jer sambalnya, tp tak pulak untuk si ‘dia’…So, rajin la
jugak masak bila si ‘dia’ request. Oh ya, maaf la…jenis Nana kalau masak main
campak-campak jer. So, xde sukatan tertentu. Jadi, agak-agak jer la ye….ikut
citarasa dan selera masing2…
BAHAN-BAHAN
-Minyak
masak secukupnya
-2 ekor ikan
talapia merah
-3 sudu
besar lada kering (dikisar)
-2 batang
serai (dikisar/dititik/diketuk)
-Sedikit
hirisan halia (agak-agak lah yer)
-2 biji
bawang merah
-2 biji
bawang putih
-3 sudu
besar sos cili (kalau nak sedap lagi…guna sos pencecah keropok lekor…memang
mantop!!!!)
-2 sudu
besar gula pasir (ikut suka nak manis ke tak)
-Garam
secukup rasa.
-Secubit
serbuk perasa (ikut suka jugak…ada orang tak nak letak ‘pak aji’ ni….)
-Air
secukupnya…
CARA-CARANYA
1.
Goreng
ikan talapia sehingga masak/garing (ikut selera. Ada orang tak suka
garing-garing. Tos kan)
2.
Kisar/
tumbuk bawang merah+bawang putih+serai+halia+secubit garam.
3.
Panaskan
minyak, tumis bahan2 yang telah dikisar/ditumbuk sehingga naik bau.
4.
Masukkan
lada kering kisar dan tumis hingga pecah minyak dan tambahkan sedikit air.
5.
Kemudian,
masukkan sos cili+gula+garam+serbuk perasa.
6.
Gaul
sehingga sambal menjadi agak kering (Ikut suka nk kuah banyak atau sikit…)
7.
Masukkan
ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata/boleh curah jer sambal tadi atas ikan
y telah digoreng…ok!!! Done!!!
·
BOLEH JUGA LAU NAK TAMBAH HIRISAN NENAS (LEBIH KURANG CAM SWEET SOUR JADINYA…) HIHIHI
·
PETUA
DARI MY MOM: TIME ANDA MENUMBUK/MENGISAR, TAMBAH SEDIKIT GARAM. AGAK2 DALAM
1 SUDU KECIL…. APA FUNGSINYA???? MENAMBAHKAN LAGI KEENAKKAN MASAKAN… TRY LA…
No comments:
Post a Comment