Sunday, 26 January 2014

RESEPI KARI MAMAK MARI!!!!!

ASSALAMUALAIKUM…
Nak share pulak resepi kari mamak by nana….hihihi

Untuk Resepi Kari MAMAK (kari tanpa santan):

BAHAN-BAHAN
-500g daging ayam (terpulang nak banyak ke sikit. Boleh juga diganti dgn daging lembu, tapi reneh lama sikit yer)
-4sudu besar serbuk kari (nana guna serbuk kari BABAS)
-1 biji kiub pati ayam (nana guna kiub pati ayam MAGGIE)
-2sudu besar cili kering kisar (serbuk kari BABAS dah pedas. Ikut suka, kalau nak pedas, letak la satu mangkuk.hihihi)
-2batang Serai (di titik/di ketuk)
-Sedikit hirisan halia
-2 biji Bawang merah
-2 biji Bawang putih
-1 biji Bunga lawang
-2 biji Buah pelaga
-2biji kentang potong dadu
-Air secukupnya.



CARA2NYA
1.       Tumbuk/ kisar bawang merah + bawang putih + halia + kiub pati yam + secubit garam sehingga hancur lumat.
2.       Masukkan serbuk kari kedalam bahan yang ditumbuk/dikisar tadi dan tambahkan sedikit air (untuk elakkan kari hangus smasa menumis) gaulkan rata.
3.       Panaskan kuali + minyak masak dan tumis bahan2 yang ditumbuk/dikisar tadi.
4.       Masukkan bunga lawang + buah pelaga + serai yang dititik/diketuk  dan cili kisar, tumis sehingga pecah minyak.
5.       Masukkan potongan daging ayam dan kentang. Gaul2 kan dan tambahkan sedikit air kemudian tutup sehingga daging ayam dan kentang tadi lembut.

6.       Ok!!! Da boleh makan dengan nasi/cicah roti jala/ lempeng/ roti dan sebagainya….

No comments:

Post a Comment