ASSALAMUALAIKUM…
Nak share pulak resepi kari mamak by nana….hihihi
Untuk Resepi Kari
MAMAK (kari tanpa santan):
BAHAN-BAHAN
-500g daging ayam (terpulang nak banyak ke sikit. Boleh juga
diganti dgn daging lembu, tapi reneh lama sikit yer)
-4sudu besar serbuk kari (nana guna serbuk kari BABAS)
-1 biji kiub pati ayam (nana guna kiub pati ayam MAGGIE)
-2sudu besar cili kering kisar (serbuk kari BABAS dah pedas.
Ikut suka, kalau nak pedas, letak la satu mangkuk.hihihi)
-2batang Serai (di titik/di ketuk)
-Sedikit hirisan halia
-2 biji Bawang merah
-2 biji Bawang putih
-1 biji Bunga lawang
-2 biji Buah pelaga
-2biji kentang potong dadu
-Air secukupnya.
CARA2NYA
1.
Tumbuk/ kisar bawang merah + bawang putih +
halia + kiub pati yam + secubit garam sehingga hancur lumat.
2.
Masukkan serbuk kari kedalam bahan yang
ditumbuk/dikisar tadi dan tambahkan sedikit air (untuk elakkan kari hangus
smasa menumis) gaulkan rata.
3.
Panaskan kuali + minyak masak dan tumis bahan2
yang ditumbuk/dikisar tadi.
4.
Masukkan bunga lawang + buah pelaga + serai yang
dititik/diketuk dan cili kisar, tumis
sehingga pecah minyak.
5.
Masukkan potongan daging ayam dan kentang. Gaul2
kan dan tambahkan sedikit air kemudian tutup sehingga daging ayam dan kentang
tadi lembut.
6.
Ok!!! Da boleh makan dengan nasi/cicah roti
jala/ lempeng/ roti dan sebagainya….
No comments:
Post a Comment