ASSALAMUALAIKUM…
Lama
dah rasanya tak mengupdate blog ni… sekarang ni nana tengah wat research
tentang kencing kotor (cam time study dolu2 pulak.hi3)…Yelah, benda fakta nie
kena la wat research. Taknak la stakat copy paste jer. Kalau salah fakta nanti
orang marah.hi3… Tapi, 4 this entry bukan nak citer pasal kencing kotor…tapi
nak kongsi resepi roti jala… penah makan tak? Simple jer, Cuma kena ambil masa
sikit nak menjala nih…hu3…
Untuk resepi roti
jala:
BAHAN-BAHAN
-½ kg Tepung Gandum
-2 Biji Telur Ayam
-Secubit garam
-Pewarna kuning telur (ada orang letak serbuk kunyit..tapi
Nana tak suka plak…hi3…ikut slera)
-Air secukupnya
CARA2YA
1.
Masukkan tepung dalam mangkuk + garam +telur +
pewarna kuning telur dan air (kalau nk cair, lebihkan air. Kalau nak pekat,
kurangkan air) gaul sampai rata.
·
Cairnya campuran tepung akan mmbuatkan roti jala
jadi agak kering dan liat.
·
Pekatnya campuran tepung akan mmbuatkan roti
jala jadi lembut (tp, jangan la pekat sangat. Kang tak nak turun pulak bila nak
cetak atas kuali nanti.hihihi)
2.
Masukkan campuran tepung tadi kedalam blender
dan blend sampai tak berketul2.
3.
Panaskan kuali leper. Gunakan pencetak khas roti
jala (pencetak ke namanya??? Hahaha. Harap korang faham la yer). Kalau tak pon,
beli botol plastic yang biasa orang isi sos yang ada 3 pin/ muncung tuh. Lagi
senang nak menjala. Tekan jelah…
4.
Ok!!! Siap dah roti jala tuh. Ikut selera nak
lipat ke, nak gulung ke…nak makan sekeping camtu jer pon boleh…
CAM SEDAP JER....CAM NAK JER.... SLAMAT MENCUBA YER...
No comments:
Post a Comment